Galleria Tyko 5.10.–29.11.2023
Vaikka Michal Czinegeltä viime vuosina Suomessa nähdyt työt ovat olleet pääasiassa tilaan ja aikaan kytkettyjä installaatioteoksia, Czinegen tausta on maalaustaiteessa ja yhtä lailla tärkeää hänelle on maalata. Siinä missä installaatiot ovat muuttuvia tapahtumia katsojan ja teoksen välillä, Galleria Tykossa esillä olevissa maalauksissa Czinege tutkii muutosilmiöitä konkreettisesti aineen tasolla.
Maalaussarjan ”Merenneidon kyyneleet” visuaalisena perustana on niin sanottu plastiglomeraatti. Se on kivettynyttä ainesta, jota muodostuu, kun merten muovijätettä ja orgaanisia aineksia sulautuu yhteen ja fossilisoituu geologisiksi muodostumiksi merkkinä ihmisen aikakaudesta. Maalauksista on fossiilin tavoin tunnistettavissa kappaleita kadonneesta maailmasta sekä yhteen sulautuneita fragmentteja luonnosta ja arkipäivän tavaramaailmasta. Czinege purkaa ristiriitaa ihmisen aiheuttamasta lähtemättömästä jäljestä ja toisaalta olevan pysymättömyydestä; niin oman elämämme kuin kaiken olemassa olevan, mikä muuttaa muotoaan, rappeutuu, hajoaa ja luo tilaa muulle.
Kiertokulku, muutos ja ihmisen vaikutus luontoon liittyvät olennaisesti myös maalausten materiaalivalintoihin. Czinegen taiteellisen työskentelyn rinnalla on kulkenut viime vuosien ajan kokeellinen tutkimustyö, jossa hän kehittää työhönsä ympäristön kannalta kestävämpiä menetelmiä, materiaaleja ja rakenneratkaisuja. Tavoitteena on irtautua akryylimaaleista sekä muista ongelmallisista ainesosista ja korvata ne myrkyttömillä, hajoavilla ja kestävästi hankituilla materiaaleilla. Näyttelyn teokset kartoittavat vuosien muutosprosessia.
Maalausaineiden pigmenttien valmistuksessa Czinege on käyttänyt muun muassa naapuruston uuneista kerättyä polttopuiden tuhkaa ja mustikkaa. Sidosaineina on selluloosaa ja saksanpähkinäöljyä. Erivärisiä musteita puolestaan syntyy esimerkiksi kurkuman ja alkoholin tai kupariromun ja etikan välisistä kemiallisista reaktioista. Näyttelyssä on myös maapigmenttejä ja lupiinin kukinnoista valmistettua pigmenttiä. Helppokäyttöisistä ja nopeista materiaaleista poiketen menetelmät ovat hitaita. Ainesosien kerääminen, maalausaineiden hidas kuivuminen ja niiden monivaiheinen valmistus epäonnistumisineen vievät aikaa, ja työskentely rytmittyy materiaalien ehdoilla eri tavoin kuin ennen. Lähtökohtana on ollut, ettei muutos vaikuttaisi merkittävästi teosten ulkonäköön tai sisältöön, mutta vaikutukset ovat sitäkin kokonaisvaltaisempia ja ovat saaneet Czinegen punnitsemaan taiteellisen tuotannon arvoja laaja-alaisesti. Tutkimusmatkaa on vielä pitkälti.
Teksti: Maija Laurinen
Taiteilijan työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Nurmeksen kaupunki.